24-07-2008 | Heien

IJDock wordt een eiland in het IJ met vijf gebouwen. De eerste lijnen worden zichtbaar.

24/07/08 | Twee indrukwekkende rijen stalen buizen doemen op uit de golven. Slechts de bovenste meters zijn in beeld, de rest van het ijzer bevindt zich onder water. Na ruim twee maanden heien, nadert de reeks haar voltooiing: het circuit is bijna rond. Nog zes stuks te gaan en de eerste stap van IJDock behoort definitief tot het verleden.

Ondanks de strakke planning toont hoofduitvoerder Gijs Dingemans van heibedrijf GEKA Bouw zich een optimistisch man. ìWe lopen iets voor op schema. Nog een week of anderhalf en de laatste buis met damwandplank zit er in.î Hij heeft dan ruim tweehonderd buizen de grond in getrild. Geen kleine jongens overigens: met een diameter van 1420 mm, wanddikte van 16 mm en een lengte van bijna dertig meter weegt elke buis meer dan veertien ton.

Het doel van de dubbele rij is tweeledig. De buitenste ring dient als toekomstige aanvaarbeveiliging. De tussenliggende damwandplanken worden later afgewerkt met hardhouten AzobÈ delen. De binnenste rij buizen is nodig voor de stabiliteit, en voor de toekomstige ‘bouwweg’. Na het droogpompen zal hoofdaannemer CFE Nederland in de slangvormige kuip een hangende betonvloer storten van een meter dik.

Vanzelfsprekend gebeuren alle werkzaamheden vanaf pontons op het water. Met bootjes varen mens en materiaal heen en weer tussen bouwkeet en werkplek. Dat vraagt om de nodige inventiviteit van de bouwer. Dingemans: "Ik wil niet anders. Bouwen in het water is het mooiste dat er is."