08-03-2010 | Stand van zaken bouw parkeerbak

In december en januari heeft aannemer Züblin/Strabag de voorbereidingen getroffen die nodig waren voor de bouw van de parkeerbak. Het gaat daarbij om faciliteiten als de keet, de opslag, de werkloods, de parkeerplaats en de aanleg van de brug die ervoor zorgt dat het bouwverkeer zo snel mogelijk het terrein kan opdraaien zonder het verkeer op de Westerdoksdijk te stremmen.

westerijdock

Parallel hieraan heeft Züblin/Strabag het bouwterrein ingericht. Hier

is de fundering gestort voor zes kranen die de materialen lossen,

het beton gieten en de bekisting stellen. Drie kranen zijn

inmiddels geplaatst.  Het snellen van de koppen van de

heipalen (860 in totaal!) is uitgevoerd, de poeren zijn

ontgraven, het aanbrengen van de wapening en de bekisting en

het storten van het beton van de poeren is voor een groot deel

uitgevoerd.


De poeren zijn betonnen voeten waarop uiteindelijk de kolommen

rusten. Dat worden er in totaal zo’n honderd. Deze werkzaamheden zullen heel de maand maart in beslag nemen en volgen elkaar op.

Daar waar de poeren gereed zijn, worden nu de eerste vloerdelen gestort. Daarna worden de kolommen geplaatst en eind maart worden de buitenwanden gestort. Dan volgt vloer -1.


De ondergrondse bak krijgt drie lagen, waarvan twee lagen voor een openbare parkeergarage en parkeergelegenheid voor het Paleis van Justitie en de Waterpolitie van het KLPD. In de derde laag bevinden zich de serviceruimten. De bouw van de parkeerbak neemt naar verwachting een jaar in beslag. Volgens planning start in januari 2011 de bovenbouw.