Paleis van Justitie
In de twee gebouwen, die zijn ontworpen door Claus en Kaan Architecten, krijgen zowel het gerechtshof Amsterdam als het ressortsparket Amsterdam een nieuw, modern onderkomen.

Zie hier een algemeen filmpje over de nieuwbouw van het Paleis van Justitie. 


Zie hier een filmpje over de inrichting van de nieuwbouw van het Paleis van Justitie.


Zie hier het filmpje over het inhijsen van de luchtbrug.

Het gerechtshof is met haar zittingszalen nu nog gevestigd in het Paleis van Justitie aan de Prinsengracht en maakt ook gebruik van andere kantoorgebouwen in de binnenstad. Alle werkplekken, de opslag van dossiers en de zittingszalen komen nu bij elkaar in de twee gebouwen die met elkaar zijn verbonden via een loopbrug op de zesde verdieping.
Dit nieuwe Paleis van Justitie biedt veel voordelen: het gebouw is moderner ingericht en biedt comfortabelere werkplekken.
Ook voor het ressortsparket, onderdeel van het Openbaar Ministerie en nu eveneens gevestigd aan de Prinsengracht, voldoet het nieuwe gebouw aan de eisen die zij stelt als moderne publieke organisatie.
Bovendien biedt het nieuwe gebouw betere faciliteiten voor bezoekers en is de locatie goed bereikbaar met openbaar vervoer en met de auto.

De Rechtspraak en het Openbaar Ministerie stellen bovendien hoge eisen aan de techniek, waarbij digitalisering een steeds belangrijkere rol speelt. Hetzelfde geldt voor de eisen aan de beveiliging. In het nieuwe gebouw wordt aan al deze voorwaarden voldaan.

De Rijksgebouwendienst (RGD) is opdrachtgever van beide gebouwen en vervult als publieke, professionele opdrachtgever een voorbeeldfunctie. De RGD is expert op het gebied van huisvesting voor openbare organisaties als het Openbaar Ministerie, de Rechtspraak en  de KLPD.


Meer informatie over het gerechtshof Amsterdam vindt u hier.
Meer informatie over het ressortparket Amsterdam vindt u hier.